Naujienos
LICENCIJUOTŲ VARTININKŲ TRENERIŲ GRETAS PAPILDĖ 16 SPECIALISTŲ
Lapkričio 13 dieną Kaune įvyko pirmosios laidos UEFA vartininkų B licencijos įteikimų ceremonija. Tai buvo pirmieji tokie mokymai vykdomi Lietuvoje, kurie prasidėjo prieš metus.
Mokymų struktūra susidėjo iš 2 modulių po 4 dienas (teorija ir praktika), grupių susitikimų, teorijos bei praktikos egzaminų bei susitikimo nuotoliniu būdu.
Šiuose mokymuose studentai buvo supažindinami su specialia treniruočių struktūra, iš kokių elementų turėtų susidėti vartininkų treniruotė bei buvo pristatoma UEFA propaguojama filosofija.
Kiekvienas studentas tiek teoriškai, tiek praktiškai pajautė kaip reikėtų modeliuoti žaidybines situacijas treniruotėse, kurios atkartotų realias situacijas per rungtynes. Taip pat buvo mokoma planavimo, individualių treniruočių ruošimo, vartininkams skirto atletinio pasirengimo bei psichologijos, kas labai svarbu žaidžiant šioje pozicijoje.
Antrame modulyje buvo aptartas vartininkų trenerio vaidmuo ir kokios jo atsakomybės. Taip pat buvo supažindinama su vartininko profiliu, o pagrindinė ir aktualiausia tema tapo modernaus vartininko rolės reikalavimai.
Mokymų temos aktualumą atskleidžia tai, kad nors apibrėžta vartininko pozicija egzistuoja virš 100 metų, tačiau maždaug prieš 25 metus ji pradėjo modernizuotis, nes vartininkas rungtynėse atlieka daug daugiau funkcijų. Jis ne tik gaudo ir išmeta ar išspiria kamuolį, bet žaidžia lyg atsitraukusio gynėjo pozicijoje. Šiais laikais labai svarbu, kad vartininkas mokėtų žaisti kojomis, atlikti tikslius trumpus bei ilgus perdavimus.
Modulyje buvo nagrinėjamos dar kelios labai aktualios temos, kaip žaidėjų perėjimas iš jaunimo futbolo į suaugusiųjų bei kokie treniravimo skirtumai tarp vyrų ir moterų vartininkų.
Pirmoji išleista laida susidėjo iš 16 studentų, kurie ir įgijo UEFA vartininkų B licenciją.
FA „Panevėžys” vartininkų treneris Marius Suvaizdis licencijuotas vartininkų specialistas. Sveikiname !!!